Cardano-verotus 2024

Lompakon osoitteella tuonti
Päivitetty: 16. huhtikuuta 2024
cardano logo
kv logo

Artikkelissa käymme läpi Cardano-verotuksen perusteet. Ohjeistamme myös miten hoidat verotuksen näppärästi vain parilla napautuksella Kryptoverotus-laskurin avulla.

Miten Cardano-verotus toimii käytännössä?

Kryptojen käyttäminen luo verotettavia tapahtumia. Myös Cardano-tapahtumat on huomioitava verotuksessa.

Verotettaviin kryptotapahtumiin luetaan mm. louhinta, staking, kryptojen väliset vaihdot, kryptojen vaihto FIAT-valuuttaan (esim. euroksi), airdropit ja muut kryptoina saadut palkkiot.

Verotettavista tapahtumista lasketaan seuraavaksi tulot eri tulolajeille. Yleisimmät kryptojen tulolajit ovat pääomatulo luovutusvoiton ja muun pääomatulon muodossa, sekä ansiotulo.

Lopuksi laskelmien perusteella tehdään veroilmoitus. Vuoden 2024 verotettavat tapahtumat ilmoitetaan viimeistään keväällä 2025.

Cardano-lohkoketju on julkinen, joten tarvitset vain Cardano-lompakkosi osoitteen ja Kryptoverotus hoitaa loput!

Tuemme seuraavia Cardano-lohkoketjun tapahtumia:

  • Inputs
  • Outputs
  • CollateralInput
  • CollateralOutputs

Jos sinulla on muita tapahtumia ota yhteyttä tukeen, niin lisäämme tuen mahdollisimman pian!

Miten lataan Cardano lompakosta tapahtumat Kryptoverotukseen?

  1. Valitse Cardano
  2. Liitä lompakkosi osoite kenttään. Kryptoverotus hakee lohkoketjusta kaikki lompakkosi tapahtumat
  3. Valmista! Voit nyt lisätä tapahtumia muista palveluista tai jatkaa verojen laskentaan

Mikä on Cardano?

Cardano on hajautettu lohkoketjualusta, joka tarjoaa turvallisen ja skaalautuvan ympäristön hajautetuille sovelluksille ja älykkäille sopimuksille. Sen uniikki piirre on tieteellisesti perusteltu lähestymistapa ja kerroksellinen suunnittelu, mikä mahdollistaa korkean turvallisuuden ja tehokkuuden. Cardanoa käytetään monenlaisissa sovelluksissa, kuten hajautetussa rahoituksessa, äänestyksissä ja henkilökohtaisten tietojen hallinnassa, tarjoten käyttäjilleen läpinäkyvän ja luotettavan lohkoketjuinfrastruktuurin.

Kryptojen verotus: Usein kysytyt kysymykset

Mikäli saat tuloa kryptojen käytöstä tai vaihtamisesta lasketaan se luovutusvoitoksi, joka on pääomatuloa. Kryptovaluutan louhintaa (Proof of work) verotetaan yleensä ansiotulona.Lue lisää kattavasta oppaastamme.
Kyllä. Haluat myös tehdä näin, sillä pystyt vähentämään tappiot tulevien verovuosien tuloista. Kryptoverotus antaa myös alennusta sinulle jos teit tappiota, jotta saisit edes pienen voiton tunteen.
Kyllä, jokainen virtuaalivaluutan ja kryptovaluutan vaihto on verotettava tapahtuma. Esimerkkinä jos vaihdat Ethereumia bitcoiniin, verottaja näkee tämän Ethereumin myyntinä saamiesi bitcoinien markkinahintaan.
Kun cashbackin määrään vaikuttaa steikatun virtuaalivaluutan määrä, on cashback suoraan verotettavaa pääomatuloa. Mikäli cashbackiä saadaan ilman steikattua kryptoa, ei cashbackiä saantihetkellä veroteta. Cashbackinä saadun krypton hankintahinnaksi muodostuu tällöin 0 euroa, joten veroseuraamukset tulevat myyntihetkellä.
Ladataan...