Kryptovaluutta-verotus: Top 7 mokat

Kryptovaluutta-verotus: Top 7 mokat kansikuva
Robin
27. helmikuuta 2024

Kryptovaluutta-verotus voi tuntua monimutkaiselta ja väärinkäsitykset voivat johtaa ikäviin seuraamuksiin. Tässä lyhyessä oppaassa käsitellään yleisiä virheitä, joita kannattaa välttää kryptovaluutta-verotuksessa. Huolellinen kirjanpito, oikeaoppinen ilmoittaminen ja luotettavien työkalujen käyttö, kuten Kryptoverotus, voivat helpottaa verotusprosessia ja varmistaa, että kaikki sujuu vaivattomasti.

On yleinen väärinkäsitys veroja ja varsinkin kryptovaluutta-veroja koskien, että joissakin tapauksissa niitä ei tarvitsisi ilmoittaa verottajalle ollenkaan. Ilmoitus kryptovaluutoista verottajalle tulisi kuitenkin aina tehdä kun verovuoden aikana on yksikin realisointi. Realisointi tapahtuu vaihtaessasi kryptovaluuttaa toiseen, maksaessasi kryptovaluutalla, myydessäsi kryptovaluuttaa tai antaessasi niitä lahjaksi.

On olemassa myös muita verotettavia tapahtumia. Esimerkiksi kryptovaluutan louhinnasta tai steikkaamisesta saatavat tulot sekä maksukorteista saatu cashback ovat tapahtumia jotka ovat yleensä verotettavia hankintahetkellä. Myös nämä tapahtumat tulee ilmoittaa verottajalle.

Toinen yleinen väärinkäsitys kryptovaluuttojen verotuksessa on, ettei pelkkiä tappioita tarvitse ilmoittaa. Tappiot kuuluu ja myös kannattaa ilmoittaa, sillä voit vähentää tappiot pääomatuloista seuraavan viiden verovuoden aikana. Ilmoita siis myös tappiot tai joudut tulevaisuudessa maksamaan veroa turhaan!

Sijoittajien päätä sekoittaa vielä lisäksi se, että verottaja tarjoaa luovutusvoiton verottamana mikäli verovuoden aikana luovuttamasi omaisuuden arvo on alle 1000 euroa. Tässä on kuitenkin pidettävä kieli keskellä suuta, sillä:

 1. 1000 €:n raja jaetaan kaiken luovutetun omaisuuden välillä (esim. jos olet myynyt osakkeita ja kryptovaluuttaa, pitää yhteenlasketut myyntihinnat olla alle 1000 €)
 2. Vaikka myyntivoittoa ei veroteta on sinun kuitenkin ilmoitettava verottajalle kryptovaluutoista kertyneet tulot/tappiot.
 3. Verottomuus koskee pelkästään myyntivoittoja - ei muita pääomatuloja, kuten kryptovaluutoista saatuja cashback-, earn- tai steikkaustuloja.

Kryptovaluutan siirtäminen, siitä luopuminen ja sen hankkiminen ovat kaikki tapahtumia joita pitäisi seurata. Lohkoketju itsessään on oiva seurantalaite, sillä mikään tapahtuma ei sieltä katoa. Lohkoketjuista ja pörsseistä saatava tieto tapahtumista ei kuitenkaan aina ole täydellistä. Kryptovaluutan määrän ja tapahtuman ajankohdan saa yleensä kaivettua suoraan datasta. Kryptovaluutan pörssikurssi euroissa saattaa kuitenkin puuttua.

On hyvä kartoittaa etukäteen mitä tietoja käyttämäsi kryptovaluutta-alusta kerää tapahtumistasi. Tällöin pystyt omilla muistiinpanoillasi täydentämään puutteellista tietoa. Älä kuitenkaan panikoi vaikka tämä olisikin päässyt unohtumaan, sillä tiedot saa useimmissa tapauksissa hankittua jälkikäteen tunnetuista pörsseistä tai muilta pörssidataa tarjoavilta palveluilta. Saatat kuitenkin joutua ottamaan laskimen esille, käärimään hihat ja keittämään pari pannullista kahvia, sillä useimmat palveluntarjoajat näyttävät kryptovaluuttakurssit dollareissa.

Kryptoverotus helpottaa taakkaa huomattavasti, hakemalla puutteelliset tiedot ja tekemällä kurssivaihdot automaattisesti.

On yleinen väärinkäsitys, että veroa pitäisi maksaa vasta kun kotiuttaa kryptovaluuttojen voitot euroiksi pankkitililleen. Todellisuudessa verotus laukeaa heti kryptovaluutan luovutushetkellä, eikä vasta silloin kun kaupasta saadut varat siirretään pankkitilille.

Myös kaupankäynti kryptovaluuttojen välillä, eli kryptovaluutan vaihto toiseen laukaisee verotuksen. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee ilmoittaa myös kaikki tällaiset kaupat verottajalle. Ilmoittamatta jättäminen voi johtaa veronkiertoon liittyviin ongelmiin myöhemmin. Joten on äärimmäisen tärkeää pitää kirjaa kaikista kryptovaluuttakaupoista ja varmistaa, että ilmoitat ne asianmukaisesti, kuten kävimme läpi edellisessä kohdassa.

Verotyökalut, kuten Kryptoverotus, ovat tärkeä osa kryptovaluuttojen verotuksen hallintaa, mutta pelkkä työkalun käyttö ei riitä. On ehdottoman tärkeää tarkastaa huolellisesti kaikki tapahtumat ja varmistaa niiden oikeellisuus. Tapahtumista voi löytyä mm. seuraavia outouksia:

 1. Puutteellinen tapahtumahistoria: Varmista, että kaikki kryptovaluuttakaupat ja siirrot on kirjattu huolellisesti. Jos jokin tapahtuma puuttuu, veroraporttia ei voida tehdä täydellisesti.

 2. Lompakoiden omistajuuden huomioimatta jättäminen: Jos olet siirtänyt rahaa eri lompakoiden välillä, varmista, että verotyökalu huomioi, että molemmat lompakot ovat sinun omistamia. Joidenkin työkalujen on vaikea automaattisesti tunnistaa tällaisia siirtoja, joten sinun saattaa tarvita manuaalista syöttöä. Kryptoverotus tunnistaa omat siirrot automaattisesti, kunhan tapahtumat ovat täydellisiä.

 3. Puutteellinen tieto: Jos tapahtumatiedot ovat puutteellisia, yritä täydentää ne mahdollisimman tarkasti. Tiedot kuten aika, määrä ja vastapuoli ovat tärkeitä verotusta varten. Jos tietoa puuttuu tai on epäselvää, ota yhteyttä kryptovaluuttapalveluntarjoajaasi tai pörssiin saadaksesi lisätietoa.

Kun käytät verolaskuria, varmista, että se on päivitetty ja noudattaa paikallisia verolakeja ja -säädöksiä. Kryptovaluuttojen verotus on alati muuttuva ala, ja on tärkeää pysyä ajan tasalla. Jos olet epävarma jostakin verotukseen liittyvästä asiasta, hanki ammattimainen neuvoja, joka voi auttaa sinua varmistamaan verotuksesi oikeellisuuden ja tehokkuuden.

Vuonna 2021 verottaja täydensi ohjeistustaan kryptovaluutta-maksukorteista saadun cashbackin suhteen.

"

Hyvitys on verovapaata tuloa silloin, jos sinulla ei tarvitse olla kyseisen palvelun säilytystilillä virtuaalivaluuttaa saadaksesi cashback-hyvityksen.

Mikäli saamasi cashback on verovapaata, tulee saadun kryptovaluutan hankintahinnaksi 0 euroa. Täten veron maksu siirtyy luovutushetkeen ja käytössäsi on niin kutsuttu hankintameno-olettama.

Jos kuitenkin saamasi cashback riippuu tilillä olevasta kryptovaluutasta (steikattuna, stackattuna tai vain tilillä) on cashback tällöin pääomatuloa, ja täten verotettava jo hankintahetkellä. Cashbackina saadun kryptovaluutan hankintahinnaksi muodostuu tässä skenaariossa kryptovaluutan saantihetkellä oleva käypä-arvo.

Kryptoverotus tunnistaa cashback-tapahtumat ja kohtelee tapahtumia verottajan ohjeiden mukaisesti.

Verottajalla on omat ohjeensa kryptovaluuttojen veroilmoituksen täyttämiseen. Jos kuitenkin käytät jotakin geneeristä verolaskentaohjelmaa, saattavat tiedot olla hankalassa muodossa, eikä niistä välttämättä heti ymmärrä mikä menee mihinkin verottajan kenttään. Väärin ilmoittaminen on siitä tylsää, että korjaamisessa menee resursseja niin sinulta itseltäsi kuin verottajaltakin.

Kryptoverotus tarjoaa kokonaisvaltaista verolaskuria, pidämme sinua kädestä kattavilla ohjeistuksilla datan hankinnasta veroilmoituksen täyttöön asti, jotta kaikki varmasti sujuu huoletta. Olemme minimoineet klikkaukset, tiedonhaut, kopioinnit ja ikkunanvaihdon tuomalla veroilmoituksen täyttöoppaan omilla tiedoilla työkaluun.

Mikäli tiedät että olet kerryttänyt useamman tapahtuman kryptovaluutoista, kannattaa verotettavaa tuloa tarkastella jo etukäteen, eikä odottaa vuoden loppuun. Ennakoimalla verotettavaa tuloa pystyt varautumaan mätkyihin tai muuttamaan ennakkoveroasi kattamaan ylimääräiset tulot.

Mikään ei ole sen kurjempaa, kuin joutua myymään kryptovaluuttaa epäsuotuisaan hetkeen mätkyjen kattamiseksi.

Kryptoverotus tarjoaa työkalua minkä avulla pystyt hetkessä tekemään veroilmoituksen kryptopörsseistä saaduilla transaktiotiedoilla.

Näin se sujuu käytännössä:

 1. Lataa koneellesi kaikki transaktiosi käyttämistäsi kryptopalveluista (on tärkeää ladata KAIKKI transaktiot eikä vain nykyisen verovuoden transaktiot jotta osto- ja myyntihistoria pysyy oikeana)
 2. Lataa tiedostot Kryptoverotukseen
 3. Korjaa puuttuvat tiedot mikäli kaikkia tapahtumia ei löytynyt
 4. Kryptoverotus laskee sinulle verovuoden luovutusvoittosi, sekä erittelee voitolliset sekä tappiolliset myynnit verottajalle sopivaan muotoon
 5. Vie myyntierittelyt Omaveroon Kryptoverotuksen interaktiivisella ohjeistuksella

Lopuksi: Nauti säästetystä päänsärystä, ajasta ja hiusväristä 💆

Ladataan...