MetaMask-verotus 2024

Päivitetty: 8. toukokuuta 2023
metamask logo
kv logo

Artikkelissa käymme läpi MetaMask-verotuksen perusteet. Ohjeistamme myös miten hoidat verotuksen näppärästi vain parilla napautuksella Kryptoverotus-laskurin avulla.

Miten MetaMask-verotus toimii käytännössä?

Kryptojen käyttäminen luo verotettavia tapahtumia. Myös MetaMask-tapahtumat on huomioitava verotuksessa.

Verotettaviin kryptotapahtumiin luetaan mm. louhinta, staking, kryptojen väliset vaihdot, kryptojen vaihto FIAT-valuuttaan (esim. euroksi), airdropit ja muut kryptoina saadut palkkiot.

Verotettavista tapahtumista lasketaan seuraavaksi tulot eri tulolajeille. Yleisimmät kryptojen tulolajit ovat pääomatulo luovutusvoiton ja muun pääomatulon muodossa, sekä ansiotulo.

Lopuksi laskelmien perusteella tehdään veroilmoitus. Vuoden 2024 verotettavat tapahtumat ilmoitetaan viimeistään keväällä 2025.

Metamaskista ei saa suoraa CSV-raporttia, vaan tapahtumat tuodaan lohkoketjusta lompakon julkisella osoitteella.

Kunkin lohkoketjuintegraation mahdolliset rajoitukset löytyvät niiden omissa ohjeissa.

Näin löydät lompakkosi osoitteen:

Selaimessa:

  • Avaa MetaMask selainlaajennus
  • Kopioi lompakkosi osoite klikkaamalla lompakon nimeä

MetaMask lompakon osoite selaimessa

Puhelimella:

  • Avaa MetaMask sovellus
  • Kopioi lompakkosi osoite painamalla lompakon nimen alla olevaa sinistä osoite-kenttää
  • Lähetä kopioitu osoite tietokoneellesi

MetaMask lompakon osoite puhelimella

Mikä on MetaMask?

Metamask on Ethereum-lompakko, joka toimii selainlaajennuksena ja mobiilisovelluksena. Se mahdollistaa Ethereumin helpon käytön ja tarjoaa käyttäjille yksityisen avaimen hallintaa sekä Ethereum-varojen lähettämistä ja vastaanottamista.Metamaskissa voit säilyttää etheriä (ETH), ERC-20-tokeneita (esim. LINK, USDT, SHIB) ja ERC-721-tokeneita (NFT). Metamask lompakko on suosittu Ethereum-käyttäjien keskuudessa sen helppokäyttöisyyden ja turvallisuuden vuoksi.

Kryptojen verotus: Usein kysytyt kysymykset

Mikäli saat tuloa kryptojen käytöstä tai vaihtamisesta lasketaan se luovutusvoitoksi, joka on pääomatuloa. Kryptovaluutan louhintaa (Proof of work) verotetaan yleensä ansiotulona.Lue lisää kattavasta oppaastamme.
Kyllä. Haluat myös tehdä näin, sillä pystyt vähentämään tappiot tulevien verovuosien tuloista. Kryptoverotus antaa myös alennusta sinulle jos teit tappiota, jotta saisit edes pienen voiton tunteen.
Kyllä, jokainen virtuaalivaluutan ja kryptovaluutan vaihto on verotettava tapahtuma. Esimerkkinä jos vaihdat Ethereumia bitcoiniin, verottaja näkee tämän Ethereumin myyntinä saamiesi bitcoinien markkinahintaan.
Kun cashbackin määrään vaikuttaa steikatun virtuaalivaluutan määrä, on cashback suoraan verotettavaa pääomatuloa. Mikäli cashbackiä saadaan ilman steikattua kryptoa, ei cashbackiä saantihetkellä veroteta. Cashbackinä saadun krypton hankintahinnaksi muodostuu tällöin 0 euroa, joten veroseuraamukset tulevat myyntihetkellä.
Ladataan...