Xaman-verotus 2024

CSV-tiedostolla tuonti
Päivitetty: 28. maaliskuuta 2024
xaman logo
kv logo

Artikkelissa käymme läpi Xaman-verotuksen perusteet. Ohjeistamme myös miten hoidat verotuksen näppärästi vain parilla napautuksella Kryptoverotus-laskurin avulla.

Miten Xaman-verotus toimii käytännössä?

Kryptojen käyttäminen luo verotettavia tapahtumia. Myös Xaman-tapahtumat on huomioitava verotuksessa.

Verotettaviin kryptotapahtumiin luetaan mm. louhinta, staking, kryptojen väliset vaihdot, kryptojen vaihto FIAT-valuuttaan (esim. euroksi), airdropit ja muut kryptoina saadut palkkiot.

Verotettavista tapahtumista lasketaan seuraavaksi tulot eri tulolajeille. Yleisimmät kryptojen tulolajit ovat pääomatulo luovutusvoiton ja muun pääomatulon muodossa, sekä ansiotulo.

Lopuksi laskelmien perusteella tehdään veroilmoitus. Vuoden 2024 verotettavat tapahtumat ilmoitetaan viimeistään keväällä 2025.

  • Avaa Xaman tapahtumien vienti tästä
  • Lataa tapahtumahistoria puhelimellesi .csv-tiedostona
  • Tuo tiedosto joko puhelimella tai tietokoneella Kryptoverotukseen
    • Älä avaa tiedostoa Excelissä tai muussa taulukkolaskentaohjelmassa siinä välissä, tämä voi vaurioittaa tiedoston

Miten lataan Xaman CSV:n Kryptoverotukseen?

  1. Valitse Xaman
  2. Pudota lataamasi CSV-tiedosto Kryptoverotukseen
  3. Valmista! Voit nyt lisätä tapahtumia muista palveluista tai jatkaa verojen laskentaan

Mikä on Xaman?

Xaman on XRP Labsin tuottama XRP-lompakko. Xaman keskittyy helppokäyttöisyyteen ja turvallisuuteen. Se tarjoaa nopeat siirrot, useamman tilin hallinnan ja kaupankäynin kolmannen osapuolten sovellusten kautta.

Kryptojen verotus: Usein kysytyt kysymykset

Mikäli saat tuloa kryptojen käytöstä tai vaihtamisesta lasketaan se luovutusvoitoksi, joka on pääomatuloa. Kryptovaluutan louhintaa (Proof of work) verotetaan yleensä ansiotulona.Lue lisää kattavasta oppaastamme.
Kyllä. Haluat myös tehdä näin, sillä pystyt vähentämään tappiot tulevien verovuosien tuloista. Kryptoverotus antaa myös alennusta sinulle jos teit tappiota, jotta saisit edes pienen voiton tunteen.
Kyllä, jokainen virtuaalivaluutan ja kryptovaluutan vaihto on verotettava tapahtuma. Esimerkkinä jos vaihdat Ethereumia bitcoiniin, verottaja näkee tämän Ethereumin myyntinä saamiesi bitcoinien markkinahintaan.
Kun cashbackin määrään vaikuttaa steikatun virtuaalivaluutan määrä, on cashback suoraan verotettavaa pääomatuloa. Mikäli cashbackiä saadaan ilman steikattua kryptoa, ei cashbackiä saantihetkellä veroteta. Cashbackinä saadun krypton hankintahinnaksi muodostuu tällöin 0 euroa, joten veroseuraamukset tulevat myyntihetkellä.
Ladataan...