Lompakkokohtainen FIFO (wallet-based cost tracking)

Lompakkokohtainen FIFO (wallet-based cost tracking) kansikuva
Robin
13. marraskuuta 2023

FIFO, eli First In, First Out, on Verohallinnon käyttämä luovutusvoiton laskentaperuste. FIFO tarkoittaa kansankielellä jonoa, ensimmäisenä jonossa lähtee jonosta ensimmäiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että luovutusvoittoa laskettaessa ensimmäiseksi ostetut kryptot myydään ensimmäiseksi.

Et voi verotuksellisesti valita myydä eilen ostettuja bitcoineja tänään, vaan jos sinulla on aiemmin hankittuja myymättömiä bitcoineja, nämä kirjataan veroilmoitukseen myydyiksi.

Verohallinnon ohjeissa todetaan seuraavasti:

"

Arvonmuutosta laskettaessa virtuaalivaluutat katsotaan käytetyksi siinä järjestyksessä kuin henkilö on ne hankkinut, jos hän ei muuta näytä.

FIFOa laskettaessa yhdistetään siis kaikki tietyn krypton hankinnat ja myynnit yhteen jonoon (ns. globaali FIFO), ellei muuta näytetä.

Lompakkokohtainen FIFO (eng: wallet-based cost tracking) tarkoittaa sitä, että jokaiselle lompakolle ja tilille lasketaan FIFO erikseen. Tämä laskentatapa on ennestään tuttu osakesijoittajille. Osakesijoittajat laskevat luovutusvoitot salkkukohtaisesti: Jos myyt Coinbase osakkeesi Nordnetissä, niin myyt myös verotuksellisesti Nordnetissä hankkimasi Coinbase osakkeet, etkä Nordean salkussa olevat Coinbase osakkeet, vaikka ne olisivatkin aiemmin hankittuja.

Tämä osakesijoittajille tuttu luovutusvoiton laskentatapa voidaan myös soveltaa kryptovaluuttojen verotukseen. Tällöin Northcryptossa tehdyt kaupat eivät vaikuta Coinmotionissa tai Binancessa tehtyihin kauppoihin. Tämä avaa verotuksellisesti enemmän optimointimahdollisuuksia kuin oletuksena oleva globaali FIFO.

Lompakkokohtainen FIFO-laskenta avaa mahdollisuuksia sijoittajalle tehdä strategisia päätöksiä siitä miten hän säilyttää ja käy kauppaa kryptoilla. Sijoittaja voi tietoisesti pitää yhden lompakon "osta ja pidä"-lompakkona ja pörssissä olevan tilin kaupankäynti- tai treidaustilinä. Tällöin hän ei turhaan realisoi kauan pidettyjen kryptojen potentiaaliset myyntivoitot.

Riippuen sijoituskäytöksestä lompakkokohtainen FIFO voi siirtää sijoittajan verojenmaksua huomattavasti globaaliin FIFOon verrattuna, ja täten maksimoida sijoittajalle korkoa korolle -efektiä.

Skenaario

  • Ostit yhden bitcoinin Coinmotionissa vuonna 2018 hintaan 5 000 €
  • Ostit toisen bitcoinin Binancessa vuonna 2023 hintaan 30 000 €, bitcoinin hinta laski seuraavana päivänä 27 000 €:oon, panikoit ja päätit myydä bitcoinin

Globaali FIFO

Myyty bitcoin on ensimmäiseksi hankittu bitcoin, eli se jonka ostit vuonna 2018 5 000 €:lla. Verotettavaa myyntivoittoa kertyi 27 000 € - 5 000 € = 22 000 €. Omistukseesi jää 1 bitcoin 30 000 €:n hankintahinnalla.

Lompakkokohtainen FIFO

Myyty bitcoin on samassa lompakossa / palvelussa ensimmäiseksi hankittu bitcoin, eli se jonka ostit edellisenä päivänä Binancessa hintaan 30 000 €. Vähennettävää myyntitappiota kertyi 27 000 € - 30 000 € = -3 000 €. Omistukseesi jää 1 bitcoin 5 000 €:n hankintahinnalla.

Esimerkki on hyvin pelkistetty, mutta se näyttää hienosti miten eri laskentatavoilla voi olla suurikin vaikutus verotettavaan tuloon. Tässä on hyvä muistaa, että realisoituneet verot tasoittuu kun jäljellä oleva bitcoin myydään.

Lompakkokohtainen FIFO ei ole hopealuoti. Verot kyllä erääntyvät maksettavaksi samalla tavalla kuin globaalissa FIFOssa, verojen maksun ajankohtaa voidaan kuitenkin hallinnoida paremmin ja optimoida omaan sijoitusstrategiaan sopivaksi.

Mikäli päätät käyttää lompakkokohtaista FIFOa joudut tekemään hieman enemmän töitä laatiessasi laskelmia veroilmoitusta varten. Sinun tulee olla perillä siirroista eri tilien välillä ja miten ne vaikuttavat luovutusvoiton laskentaan. Yksikin väärin merkitty lompakoiden välinen siirto voi muuttaa laskelmaa merkittävästi. Kryptovaluutoissa siirrot eri tilien ja lompakkojen välillä ovat huomattavasti yleisempiä ja mutkikkaampia kuin osakkeissa.

Mikäli käytät verolaskuria, sinun on varmistettava että käytät laskuria, joka tukee lompakkokohtaista FIFOa. Kryptoverotus tukee lompakkokohtaista FIFOa ja se sisältyy Optimoija-pakettiin.

On myös hyvä muistaa, että jos päätät käyttää lompakkokohtaista FIFOa on sinun otettava huomioon aiemmin käytetty laskentatapa tai oikaista aiemmin ilmoittamat luovutusvoittotietosi uuden laskentatavan tuloksilla. Sama pätee tulevaisuudessa, jos jostain syystä päätät lopettaa lompakkokohtaisen FIFOn käytön. Lompakkokohtaisen FIFOn ja globaalin FIFOn välillä ei voi vaihdella vuosittain oman edun mukaisesti vaan laskentatavan pitää olla johdonmukainen.

Lompakkokohtainen FIFO voi olla oiva työkalu sijoittajalle, joka on pitänyt pitkän tähtäimen omistukset erossa muusta kaupankäynnistä. Se voi siirtää veronmaksua sijoittajan eduksi pidemmälle tulevaisuuteen ja maksimoida korkoa korolle -efektiä.

Lompakkokohtaista FIFOa käyttävän sijoittajan on kuitenkin hyvä varautua lisätyöhön veroilmoituksen laskelmia laatiessa. Lompakkokohtaista FIFO -laskentaa on globaalia FIFO -laskentaa rankempi ylläpitää ja se voi tuoda lisäkuluja ja/tai töitä, joten on hyvä punnita etukäteen onko itse valmis sen vaatimaan panostukseen nyt ja tulevaisuudessa.

Ladataan...